Durerea este, conform I.A.S.P. (International Association for the Study of Pain) o senzație și o experiență senzitivă și emoțională neplăcută, asociată cu o leziune tisulară existentă sau potențială, sau descrisă ca o astfel de leziune.

 Această definiție implică atât factori senzitivi (de ex. nocicepția) cât și emoționali (ex. suferința). Se formulează de asemenea evenimente “actuale” dar și “potențiale”.

Uzual durerea semnalează o leziune tisulară prezentă sau iminentă permițând prevenirea sau agravarea leziunii având un rol protector. Singurul stimul extern cauzator de leziune care nu este recunoscut decât foarte târziu prin durere este radiația.

Același stimul nociceptiv evocă în creier răspunsuri diferite după cum subiectul este în stare de alarmă, în stare de veghe, somnolent, în somn profund sau sub influența drogurilor/medicamentelor.

Nu există măsurători obiective pentru durere. Putem ști că o persoană “are durere“ doar pe baza afirmațiilor sau acțiunilor sale. Aceste acțiuni pot fi măsurate obiectiv, dar aceste măsurători nu pot să evalueze evenimentele care au dus la apariția lor. Impulsurile nociceptive pot fi, teoretic, măsurate dar nu pot defini gradul de suferință și nici răspunsul personal. Măsurarea răspunsului nu permite identificarea stimulului și stimulul nu poate fi măsurat.

Durerea inițiază un răspuns complex neuro-umoral care inițial ajută menținerea homeostaziei în prezența unei injurii sau afecțiuni acute. Dacă aceste leziuni sunt excesive, durerea poate deveni cauzatoare de morbiditate. Răspunsul fiziologic al țesuturilor la injurie și durere acută este similar indiferent dacă are drept sursă actul chirurgical, trauma, arsura sau afectarea viscerală. Intensitatea depinde de extensia leziunii dar și de experiența fiecăruia.

Clasificarea durerii

Farmacodinamie

Pentru combaterea durerii se poate interveni:

  1. Împiedicarea formării influxului nervos, în terminațiile senzitive: anestezice locale, miorelaxante, vasodilatatoare, antiinflamatoare.
  2. Împiedicarea transmiterii influxului nervos, prin fibrele senzitive – cazul anestezicelor locale.
  3. Împiedicarea perceperii durerii, la nivelul centrilor de integrare: anestezice generale, analgezice antipiretice, analgezice morfinomimetice.

Farmacoterapie

Durerile acute:

  1. Analgezice plus adjuvanti (AINS, antispastice, transchilizante).
  2. Analgezice neopioide + adjuvanți – dureri slabe sau moderate.
  3. Opioide slabe tip codeină + neopioide + adjuvanți – dureri persistente.
  4. Opioide forte – dureri intense.

Durerile postoperatorii:

– opioide: morfină, tramadol, codeină, pentazocină (Fortral)

– neopioide: paracetamol (injectabil intravenos – Perfalgan), metamizol (Algocalmin)

Nevralgiile medicație fiziopatologică (carbamazepina se folosește pentru nevralgia de trigemen). Migrena: în cazul crizei se pot folosi: aspirină + metoclopramid, ergotamina, dihidroergotamina, sumatriptan.

Analgezicele N 02 sunt împărțite în:

N 02 A -Opioide, N 02 B -Analgezice și antipiretice,

N 03 C -Antimigrenoase.