Somnul și sexualitatea sunt componente importante ale sănătății.
Sănătatea sexuală nu este doar fizică, ci implică și emoții, relații și o calitate mai largă a vieții.
Somnul are, de asemenea, efecte de anvergură asupra bunăstării. Este un pilon al sănătății care este esențial pentru aproape fiecare proces și sistem.
Din fericire, totuși, extinderea cunoștințelor în științele sănătății a început să dezvăluie o legătură importantă, bidirecțională, între sex și somn.
Deși sunt mai multe cercetări de făcut, dovezile de până acum demonstrează că un somn de calitate poate promova o viață sexuală mai bună, iar o viață sexuală sănătoasă poate facilita un somn îmbunătățit.
Elemente de somn sănătos și sex
Somnul și sexualitatea sunt complexe și implică atât mintea, cât și corpul.
Somnul
Somnul este esențial pentru recuperare, iar pentru a dormi bine este nevoie de o perioadă suficientă de odihnă, adică de cel puțin șapte ore de somn pe noapte pentru majoritatea adulților. Calitatea somnului este, de asemenea, vitală.
Somnul obișnuit de noapte este alcătuit din mai multe cicluri de somn, fiecare dintre acestea fiind compus din etape individuale de somn. Somnul continuu fără întrerupere permite acestor etape să se desfășoare corect, permițând un somn cu adevărat reparator.
Deși somnul împărtășește multe caracteristici centrale atât la bărbați, cât și la femei, există diferențe bazate pe gen și sex în modul în care funcționează somnul care pot influența capacitatea de a dormi bine.
Sexul
La fel ca somnul, sexul este alcătuit din mai multe elemente diferite. În funcția sexuală sănătoasă, ambele sexe experimentează următoarele patru etape:
1. Dorința de sex, cunoscută și ca motivație pentru sex, sau libido.
2. Excitare sau excitare, care implică reacții fizice, cum ar fi fluxul de sânge către penis sau clitoris.
3. Orgasmul, care este punctul de maximă excitare. La bărbați, ejacularea, o altă etapă a acestui proces, are loc de obicei odată cu orgasmul.
4. Rezoluție, care implică relaxare și sentimente pozitive după orgasm și o tranziție treptată către o stare de neexcitare.
Când una sau mai multe etape ale acestui proces sunt perturbate, poate provoca disfuncție sexuală.
Problemele sexuale pot afecta pe oricine, dar cauzele și simptomele sunt frecvent distincte la bărbați și femei. Studiile estimează că aproximativ 33% dintre bărbați și 45% dintre femei au avut cel puțin probleme sexuale ușoare în ultimul an, iar aproximativ 13% dintre bărbați și 17% dintre femei au avut probleme mai grave care le-au cauzat suferință.
Exemplele de disfuncție sexuală includ pierderea interesului pentru sex, lipsa de excitare, incapacitatea de a experimenta excitare sau orgasm și sex care este dureros sau nu este plăcut. Problemele de sănătate sexuală pot fi în primul rând fizice, dar sunt de obicei legate de probleme mentale, emoționale sau relaționale care interferează cu activitatea sexuală normală.
Cum afectează somnul sexul?
Studiile de cercetare au descoperit mai multe moduri prin care somnul de noapte poate afecta sexul.
Privarea de somn a fost asociată cu o dorință și excitare sexuală reduse la femei. Ca urmare, insomnia, una dintre cele mai frecvente tulburări de somn, poate fi un factor de risc pentru disfuncția sexuală. Lipsa somnului și somnul întrerupt au fost, de asemenea, legate de un risc mai mare de disfuncție erectilă.
Poate în mod surprinzător, s-a descoperit că privarea de somn pe termen scurt provoacă excitare sexuală crescută la femei în ziua următoare, care poate fi legată de modificări ale somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM). Cu toate acestea, nu sa constatat că această lipsă de somn crește probabilitatea de a face sex, ceea ce poate reflecta modul în care somnolența și oboseala pot interfera cu activitatea sexuală.
Mai multe tulburări de somn au fost legate de probleme sexuale. Apneea obstructivă în somn (OSA), care implică pauze recurente ale respirației care perturbă somnul, a fost asociată cu un risc semnificativ mai mare de disfuncție erectilă. Studiile au arătat, de asemenea, că OSA este legată de disfuncția sexuală la femei.
Orele de lucru non-standard, cunoscute sub denumirea de muncă în ture, au fost, de asemenea, legate de disfuncția erectilă. Munca în schimburi poate abate ritmul circadian al unei persoane cu programul zi-noapte, interferând cu numeroase procese corporale. Riscul de probleme sexuale a fost găsit mai ales la lucrătorii în schimburi care raportează somn prost.
Somnul slab poate împiedica sexul, de asemenea, datorită efectului său asupra sănătății mintale. Somnul insuficient și fragmentat poate exacerba condiții precum depresia și anxietatea. Aceste tulburări sunt adesea legate de disfuncția sexuală la femei. și bărbații din cauza influenței lor asupra dorinței și excitării sexuale.
Pe lângă tulburările de sănătate mintală, somnul slab poate duce la probleme emoționale și relaționale care pot împiedica sănătatea sexuală. De exemplu, lipsa somnului poate face mai probabil conflictul cu partenerul, stimulând o stare emoțională care crește stresul, reduce intimitatea și scade o viață sexuală satisfăcătoare.
Un alt mod în care somnul poate afecta sănătatea sexuală este prin afectarea procesului decizional și a controlului impulsurilor. Privarea de somn poate crește riscul unui comportament sexual riscant care poate duce la infecții cu transmitere sexuală sau la o sarcină neplanificată.
Cum afectează sexul somnul?
Activitatea sexuală poate contribui adesea la un somn mai bun. După un orgasm, organismul eliberează hormoni, precum oxitocina și prolactina, care pot induce sentimente plăcute și relaxante. Sexul reduce, de asemenea, nivelul hormonului cortizol, care este asociat cu stresul.
Studiile indică faptul că aceste modificări hormonale pot provoca somnolență și pot face mai ușor să adormi. Acest efect poate apărea atât cu masturbarea, cât și cu sexul. Aproximativ 50% dintre bărbați și femei spun că un orgasm prin masturbare îi ajută să adoarmă și le îmbunătățește calitatea somnului.
Sexul cu un partener poate spori acest răspuns hormonal și poate facilita sentimente mai mari de apropiere și intimitate care favorizează somnul. La partenerii heterosexuali, cercetările au descoperit că acest efect este mai mare la bărbați decât la femei, ceea ce se aliniază cu o concepție socială populară a bărbaților care adorm rapid după sex.
Cu toate acestea, atunci când ambele persoane ating orgasmul în timpul sexului, diferența de somnolență nu mai este semnificativă statistic. În acest fel, asocierea dintre somnolență și sex pentru bărbați în relații heterosexuale poate reflecta, parțial, o diferență de satisfacție și orgasm atins în timpul sexului cu un partener.