Cercetările au arătat că vinul, în special cel roșu, oferă beneficii foarte importante pentru sănătate.

Vinul poate promova o durată mai lungă de viață, protejează împotriva anumitor forme de cancer, îmbunătățește sănătatea mintală și oferă beneficii inimii.
Consumul moderat de vin este considerat bun pentru sănătate.

Toate beneficiile pentru sănătate enumerate mai jos sunt valabile numai pentru consumul moderat (150ml/zi).
O echipă formată din cercetători de la mai multe universități din Spania a raportat în revista BMC Medicine că vinul poate reduce riscul depresiei. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut de la două până la șapte pahare pe săptămână au fost mai puțin probabil să fie diagnosticați cu depresie.

Oamenii de știință de la Universitatea Leicester, Marea Britanie, au descoperit că vinul roșu poate reduce rata tumorilor intestinale cu aproximativ 50%.

Cercetătorii de la Școala Medicală Harvard au raportat că vinul roșu are proprietăți anti-îmbătrânire. Mai exact, resveratrolul a fost compusul care a avut efectul benefic. Acest compus se găsește în cojile strugurilor roșii, în afine sau coacăze.
Proprietățile anti-îmbătrânire ale vinului au fost discutate de peste 1000 de ani.

Un studiu efectuat la Universitatea din Londra, a constatat că procianidinele, compuși frecvent întâlniți în vinul roșu, mențin vasele sanguine sănătoase și e unul dintre factorii care contribuie la extinderea duratei de viață. Aceștia au constatat că vinul roșu realizat în mod tradițional are niveluri mult mai mari de procianidine decât alte vinuri.
Oamenii de știință au explicat ca substanțele din pielea și din sâmburii semințelor de struguri roșii reduc nivelurile de estrogen în timp ce cresc testosteronul la femeile aflate în premenopauza – ceea ce duce la un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân.

Vinul reduce aderența trombocitelor din sânge, ceea ce ajută la menținerea vaselor de sânge deschise și flexibile. Acest lucru ajută la menținerea unui bun aport de sânge la nivelul creierului.
Vinul roșu poate proteja creierul de deteriorarea accidentului vascular cerebral datorita nivelurilor ridicate ale enzimelor.

Oamenii de știință olandezi au raportat un studiu care a analizat efectele vinului roșu și alb, ajungând la concluzia că îmbunătățește funcția pulmonară și previne cancerul pulmonar.

Un alt studiu a concluzionat că vinul reduce riscul de boală hepatică nealcoolică la jumătate în comparație cu persoanele care nu au băut vin.

Într-un experiment pe animale, cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au descoperit că substanțele din vinul roșu îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Rezistența la insulină este cel mai important factor critic care contribuie la riscul de diabet zaharat de tip 2.
Consumul moderat de vin reduce riscul de cancer de colon cu 45%, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Stony Brook, efectuând un studiu pe 2291 de persoane pe o perioadă pe patru ani.