Hormonii joacă un rol cheie în sănătatea organismului.

Sănătatea dictează starea ta de bine, fizică si emoțională.

Hormonii și echilibrul organismului

Reglajul foarte fin al glandelor endocrine asigură prin mecanisme complexe echilibrul hormonal al fiecaruia dintre noi.

Dereglările hormonale pot fi cauzate de stres, excesul de alcool și nicotină, boli inflamatorii sau infecții.

Hormonii sunt substanțe chimice produse în mod natural de către organismul nostru, având rolul de reglare a funcțiilor acestuia. 

Ce trebuie să știi despre sistemul endocrin

Glandele cu secreție endocrină produc hormoni ce intră direct în sânge.

Sistemul endocrin este în strânsă legătură cu sistemul nervos. Ambele au rolul de a regla funcționarea organismului. Dacă sistemul nervos o face rapid, prin impulsuri rapide și scurte către neuroni, cu efect rapid, sistemul endocrin o face lent, prin hormoni eliberați în sânge.

Activitatea sistemului endocrin este auto-ajustată și reglată permanent.

Atunci când una dintre glandele edocrine este afectată, apare o disfuncție în mecanismul de reglare a nivelului hormonilor în sânge, ce poate afecta și celelalte glande sau funcțiile lor.

Astfel apare deficitul sau excesul hormonal, cunoscute ca dereglări hormonale.

Fiecare glandă endocrină are o foarte mare importanță, datorită funcțiilor îndeplinite.

Hipotalamusul controlează reacția organismului la stres, reglarea stărilor emoționale, inclusiv starea de spirit, foamea și setea, tiparele de somn și funcția sexuala.

Hipofiza (glanda pituitară) reglează metabolismul, controlează creșterea, producerea de estrogen și testosteron, controlează tiroida, testiculele, ovarele, suprarenalele.

Glanda pineală (epifiza) produce hormoni precum melatonina, coordonând reglarea ritmului circadian (a somnului, a ciclului menstrual la femei).

Glanda tiroidă controlează și reglează creșterea și dezvoltarea normală și armonioasă a organismului, a creierului la copil, controlează fertilitatea, energia organismului, etc.  

Glandele paratiroide reglează metabolismul mineralelor (calciu și fosfor, îndeosebi) în organism, ceea ce asigură buna funcționare a sistemelor muscular și nervos.

Glandele suprarenale, câte una deasupra fiecărui rinichi. Acestea controlează metabolismul, tensiunea arterială, dezvoltarea sexuală și răspunsul organismului la stres;

Timusul, deși mai puțin cunoscut, are un rol foarte important, de reglare a sistemului imunitar, important în lupta cu infecțiile și cancerul.

Pancreasul ajută asimilarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților și secretarea insulinei, care controlează nivelul zahărului din sânge. Această glandă nu se regenerează.

Ovarele sunt două glande ce fac parte și din sistemul reproducător feminin fiind indispensabile pentru reproducere și reglând ciclul menstrual. Ovarele eliberează hormoni sexuali cunoscuți sub denumirea de estrogen, progesteron și testosteron.

Testiculele sunt parte din sistemul reproducător masculin, controlând fertilitatea  produc sperma și eliberează testosteronul. Acest hormon afectează producția de spermă, forța musculară și apetitul sexual.