Ritmurile biologice sunt ciclul natural al schimbării în substanțele chimice sau funcțiile corpului nostru. Este ca un „ceas” al maestrului intern care coordonează celelalte ceasuri din corpul tău.
„Ceasul” este localizat în creier, chiar deasupra nervilor, unde se încrucișează ochii. Este format din mii de celule nervoase care ajută la sincronizarea funcțiilor și activităților corpului tău.
Oamenii, au propriile lor ceasuri biologice în urma ritmului zilnic circadian de 24 de ore.
Există patru ritmuri biologice:
- ritmuri circadiene: ciclul de 24 de ore care include ritmuri fiziologice și comportamentale precum ciclul somn-veghe, ciclul temperaturii corpului și ciclurile în care sunt secretați un număr de hormoni (arătând un comportament ritmic cu o perioadă de 24 de ore )
- ritmuri diurne: ritmul circadian sincronizat cu ziua și noaptea, o floare care se deschide doar ziua. Ritmul enzimelor și hormonilor.Majoritatea păsărilor sunt diurne. Oamenii sunt diurni.
- ritmuri ultradiene: ritmuri biologice cu o perioadă mai scurtă și o frecvență mai mare decât ritmurile circadiene și includ clipirea ochilor, bătăile inimii, modelele de somn, respirația, pulsul, pofta de mancare, digestia, reglarea temperaturii și unele cicluri hormonale.
- ritmuri infradiene: ritmuri biologice cu o perioadă mai scurtă și o frecvență mai mare decât ritmurile circadiene și includ clipirea ochilor, bătăile inimii, modelele de somn, respirația, pulsul, pofta de mancare, digestia, reglarea temperaturii și unele cicluri hormonale.
Ceasul circadian joacă un rol fizic, mental și comportamental care răspunde la lumină-întuneric.
Acest ceas ajută la reglarea funcțiilor care includ:
- Programul de somn
- Pofta de mâncare
- Temperatura corpului
- Nivelurile de hormoni
- Starea de alertă
- Performanță zilnică
- Tensiunea arteriala
- Timpul de reacție
Factorii externi vă pot influența ritmurile biologice. De exemplu, expunerea la lumina soarelui, la droguri și la cofeină poate afecta programele de somn.
Tulburările se pot dezvolta atunci când ritmurile biologice naturale sunt perturbate și pot include:
- Tulburări de somn: corpul este „conceput” să doarmă noaptea. Întreruperile din ritmurile naturale ale corpului pot duce la somn afectat, inclusiv la insomnie.
- Jet Lag: o perturbare a ritmurilor circadiene atunci când călătorești în zone diferite orare sau peste noapte.
- Tulburări de dispoziție: Lipsa de expunere la lumina soarelui poate duce la afecțiuni precum depresia, tulburarea bipolară și tulburarea afectivă sezonieră (SAD).
- Tulburări la munca în schimburi: Când o persoană lucrează în afara zilei de lucru tipice în cursul zilei(schimb de noapte), aceasta provoacă schimbări în ritmurile circadiene tipice.
Care sunt efectele tulburărilor de ritm biologic?
Tulburările de ritm biologic pot afecta sănătatea și sentimentele de bunăstare ale unei persoane. Unele dintre efecte includ:
- Anxietate
- Somnolență în timpul zilei
- Depresie
- Performanță mai mică la locul de muncă
- A fi mai predispus la accident
- Lipsa de alertă mentală
- Risc crescut pentru diabet și obezitate
Este important să ne amintim că ritmurile tale biologice sunt destinate să te protejeze. Semnalizează când este timpul ca corpul să se odihnească și te ajută pentru a fi cît mai productiv.
Veți obține cel mai mare beneficiu în viața dvs. de zi cu zi, când ritmurile dvs. biologice sunt sincronizate cît mai bine.
You’ll get the most benefit in your day-to-day life when your biological rhythms are in sync.
Această abilitate de a se pregăti pentru fluctuațiile zilnice obișnuite este crucială pentru toate formele de viață.