De ce nu putem ucide virusurile? Pentru că nu sunt organisme vii.
Virusurile nu sunt vii
Virusurile sunt bucăți de material genetic. Conțin secvențe scurte de acid nucleic – ADN sau ARN, învelite într-o membrană proteică.
Virusurile sunt inerte, la fel ca o sămânță.
„Solul” care oferă virusurilor condițiile necesare să se trezească la viață sunt celulele corpului.
Virusurile nu se pot reproduce singure, decât dacă pătrund în celulele gazdei.
Virusurile pot exista în două stări: o stare inactivă și o stare de viață.
Ele sunt reactivate sau intră în remisie, în funcție de starea noastră de sănătate.
Virusul continuă să existe în corp. Însă nu într-o formă activă.
Sistemul imunitar s-a confruntat cu virusul și acesta a intrat în remisiune.
Factori care reactivează virusurile
Virusurile inactive așteaptă.
Așteaptă un moment de slăbiciune în corp ca să devină din nou active și să ne infecteze.
Odihna insuficientă, stresul, sistemul imunitar scăzut, alimentația săracă în nutrienți sunt factorii care reactivează virusurile.
Chiar dacă nu reușește să provoace o infecție în toată regula, provoacă o stare apăsătoare de oboseală. Uneori pot provoca complicații foarte grave, care pot duce până la deces.
Cum putem ține virusurile într-o stare latentă/inactivă
Virusurile se găsesc pe toată suprafața pământului.
Numărul lor este mult mai mare ca cel al bacteriilor. Proporția este 10:1.
Având o compoziție diferită de cea a bacteriilor, nu le putem distruge cu antibiotice.
În realitate, virusurile trebuie ținute într-o stare inactivă.
Este suficient să evităm situațiile stresante și deficitele nutriționale.
Sunt anumiți nutrienți care ne întăresc imunitatea la infecțiile virale.
Când ne referim la un agent antiviral, nu ne referim la capacitatea acestuia de a ținti sau distruge virusul.
Ne referim la capacitatea lui de a suprima reactivarea virusurilor sau de a ține virusurile sub control.
Câteva exemple sunt:
Vitamina D se află pe primul loc. Suprimă virusurile și reduce riscul de afecțiuni respiratorii.
Zincul reduce frecvența episoadelor de infecții virale. Scade durata infecției și severitatea simptomelor. Printre simptomele carenței de zinc se numără chiar diminuarea sau pierderea gustului.
Seleniul este de asemenea important pentru imunitate. Cu alte cuvinte, nivelurile optime de seleniu în corp reduc episoadele de infecție.
Magneziul este un inhibitor natural al canalelor de calciu, utile pentru o mare varietate de situații care implică stres oxidativ si ajută la reducerea oboselii, la restabilirea funcțiilor normale ale sângelui, ale sistemului nervos și ale sistemului imunitar.
Vitamina C stimulează și maximizează puterea sistemului tău imunitar astfel încât întărește sistemul imunitar prin celulele albe din sânge.
Echinacea prezintă în primul rând o acțiune imunostimulatoare, crește imunitatea nespecifică a organismului, stimulând producția de interferon și limfocite. Planta are calități imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrilă, antivirală și antibacteriană. Totodată, scurtează perioada de convalescență.
Vitamina A, E ajută la regenerarea și hidratarea mucoaselor, iar acest lucru este cu atât mai util cu cât pereții bronhiilor și/sau ai intestinelor au fost iritați.
Melatonina îmbunătățește răspunsurile la anticorpii care „etichetează“ virusuri specifice, bacterii și alți invadatori, pentru a fi atacate de diferite componente ale sistemului imunitar. Reduce producția de citokine pro-inflamatorii și crește eliberarea de IFN-g, IL2 şi IL6. Stimulează producția și îmbunătățește activitatea celulelor T, NK (celule ucigașe) și a macrofagelor, contribuind la reducerea inflamației cronice (cauza comună a majorității afecțiunilor cronice legate de vârstă).
Quercetina este de asemenea cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare, antivirale, pentru capacitatea de a preveni bolile neurologice și de a reduce nivelul tensiunii arteriale.
Propolisul
Experimentele și studiile clinice au arătat că extractele de propolis au activitate antivirală împotriva virusurilor herpetice, virusurilor gripale, retrovirusurilor și coronarvirusurilor.
Mecanismul principal de acțiune este de inhibare a replicării virale. Propolisul împiedică intrarea virusului în celule și multiplicarea lui. Modulează răspunsul imunitar și inflamator.
Propolisul poate atenua nu doar simptomele bolii, ci și reacțiile inflamatorii. Propolisul este util și în comorbiditățile periculoase la bolnavii de COVID, precum boli respiratorii, hipertensiune arterială, obezitate, diabet.
Este un remediu sigur, natural și ușor de administrat.